ضرب المثل های فارسی؛ چنته اش خالی شد
به گزارش عینک بانوان، آیا تا به امروز شنیده اید که می گویند طرف چنته اش خالی شد؟ چگونگی به وجود آمدن این ضرب المثل به زمان های خیلی قدیم بازمی گردد و مربوط به فردی عالم و شاعر به نام جامی است که در آن موقع ها از معروفیت بالایی برخوردار بود. در خواندن این مقاله با خبرنگاران همراه باشید.
تاریخچه ضرب المثل چنته اش خالی شد
برای دانستن بهتر این جمله بهتر است در ابتدا شرح مختصری از واژه چنته داده گردد. چنته برگرفته شده از چندتا و در دوران قدیم، وسیله ای بود که فرد مسافر وسایل لازم و ضروری اش را داخل آن قرار می داد.
زمانی که فرد مسافر سوار اسب یا شترش می شد این وسیله را به جلوی پالان یا قاچ زین مرکب وصل می کرد.
اشخاصی که قلیان می کشیدند و به مسافرت می رفتند، تنباکوی مخصوص خود را داخل این چنته ها می گذاشتند و از سفر خود نهایت لذت را می بردند.
در آن موقع ها فردی به نام جامی در کشور هرات زندگی می کرد.
(نورالدّین عبد الرّحمن بن احمد بن محمد، معروف به جامی در روز 24 آبان ماه سال 793 هجری قمری در خرگرد به جهان آمد. وی شاعری بزرگ، موسیقی دانی بلند پایه و ادیبی مهربان بوده است که به خاتم الشعرا معروفیت پیدا می نماید. جامی در روز 27 آبان ماه سال 871 هجری قمری در کشور هرات دار فانی را وداع گفت.)
جامی در طول عمرش به کشورهای زیادی سفر کرد و بهره ها جست. او از کشور هرات به سمرقند سفر کرد و با اشخاص معروف و علمای بزرگ آنجا چون علی قوشچی و سعدالدین کاشغری تماشا می نماید.
علی قوشچی در آن موقع روی مرکبش چنته ای گذاشته بود و از جامی سوالاتی را پرسید که پاسخ دادن به هرکدام زمان زیادی صرف می کرد. اما جامی بدون وقفه و با دقت کامل به تمام سوالاتش جواب داد و او را هدایت کرد.
قوشچی از این همه تبهر و دانایی جامی شگفت زده شد و به فکر فرو رفت. جامی لبخندی بر لب زد و با دست چنته اش را نشان داد و فرمود:
مولانا دیگر چیزی در چنته ندارند؟
از آن دوران به بعد این جمله به تدریج به صورت ضرب المثل بر سر زبان مردم افتاد و اشاره به افراد بی سواد و بی پول دارد.
منبع: کجارو / yjc.ir / بیتوته / didany.blog.ir